Seuratiedote 1/21

11.1.2021

Hyvää uutta vuotta arvoisat Hiihtoseuralaiset.

Uuden vuoden kunniaksi asiaa hiihdosta ja sen vierestä, varsinkin vierestä.

Meidän jokaisen toive lienee vuodelle 2021 että se on edeltäjäänsä parempi. Näin äkkiseltään hiihtäjän näkövinkkelistä katsottuna riittäisi jo se, että olisi edes lunta tekemään vuodesta paremman.
Vielä parempi jos sitä olisi enemmän, tai paljon enemmän. Lisäksi uskoisin kaikkien toivelistalta löytyvän myös yleismaailmallisen koronavirusepidemian taantumiseen liittyviä asioita.
Nämä kaksi asiaa on hallinnut myös Hiihtoseuran mennyttä vuotta.

Vuoden ensimmäisten päivien osalta lumitilanne näyttääkin valoisammalta kuin vuosi sitten.
Perttulan tekolumelle, sen lyhyydestä huolimatta, on väkeä riittänyt ja Loppiaisena mm. lentokentän parkkipaikat täyttyivät hiihtäjien autoista.

Näin asiaa tarkasteltuna toiveet ovat myötätuulessa ja puheet hiihdon kuolemasta ovat ennen aikaisia, vaikka onhan hiihtoa kilpailumielessä harrastavien määrä puolittunut 15 vuodessa ja lisenssinhaltijoiden määräkin tippunut 40 prosentilla. On esitetty suurimmaksi syyksi lumettomuutta. Voi hyvinkin pitää paikkansa,
onhan se lumella mukavampi hiihtää.
Voisiko olla myös niin että lisenssihiihtäjät olisivat siirtyneet tavallisiksi hiihtäjiksi. Sen verran paljon
väkeä lentokentän reiteillä oli, että kuitenkin mieltä lämmitti.
Myös Hyvinkään kaupungille on ehdottomasti nostettava hattua Perttulan tykkilumibaanasta sekä muidenkin hiihtoreittien hyvästä hoidosta.

Pandemian osalta alkuvuosi ei näytä paljoakaan edellistä paremmalta. Kilpailuja siirretään, jopa perutaan sairaanhoitopiirien antamien rajoitusten ja suositusten takia. Kokouksia ja muita tilaisuuksia sisätiloissa ei edelleenkään saa pitää jne. Onneksi lasten ja nuorten toimintaa voidaan pitää pienissä ryhmissä.

Erittäin pitkän tähtäimen suunnitelmissa on kuulemma rokottaa ihmisiä virusta vastaan.
Sitä ennen pallo on edelleen meillä muilla pitämällä maskia, huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä kuorolaulua sekä karaokea soittoruokalassa.
Seurassa päätettiin jo keväällä suhtautua asiaan vakavasti ja olemmekin noudattaneet Aluehallintoviraston ja sairaanhoitopiirin suosituksia niin kisaryhmän, hiihtokoulun ja johtokunnankin kokoontumisiin.
Ehkä me näillä pärjätään.

Viiden viimeisen vuoden aikana olemme onnistuneet pitämään lumenpuutteen johdosta vain kerran Hyvinkää Hiihdon. (vuonna 2019). Tälle talvelle on useissa ennusteissa povattu, varsinkin tammikuuksi, oikeaa talvea pakkasineen ja jopa lumisateineen.
XXIV Hyvinkää Hiihto olisi tarkoitus sivakoida sunnuntaina 7.2 ja kilpailun johtoryhmä käy neuvotteluja niin kaupungin kuin tartuntatautiviranomaisten kanssa millä ehdoin kisa saataisiin läpiviedyksi. Paljon riippuu mitä suosituksia ja rajoituksia Keusoten seuraavassa 14.1 pidettävässä tarkastuksessa päätetään. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 31.1 asti.
Elämme jänniä aikoja sen suhteen.
Kisarintamalle yritetään mahduttaa Hyvinkään mestaruushiihdot, koululaishiihdot ja seuran mestaruushiihdot. Ajankohta lienee helmi-maaliskuun vaihde. Paljon olemme riippuvaisia rajoituksista.           

Seuran lumileiriä ei saatu järjestettyä, mutta sen sijaan useampi kävi omalla leirillä pohjoisen hankia kokeilemassa. Kuvia on tullut niin Saariselältä, Rukalta, Ylläkseltä kuin Vuokatista.
Kisaryhmäläiset on harjoitellut omien ohjelmiensa ohessa 2-3 kertaa viikossa yhdessä. On ollut salivuoroa (siihen asti, kunnes korona…) on vaellettu ja juostu sauvat kädessä niin suolla kun maalla.
On myös juostu portaita ja Sveitsin laskettelurinnettä jne.
Kun nyt vain pääsisivät mittaamaan kuntoa kisoihin. Uusiakin hiihtäjiä kisaryhmään on tullut ja viesteihin saadaankin mukavasti joukkueita.

Seuran aikuisurheilijoitakin on ladulla näkynyt, ja sehän tietää jonkin asteista mitalisadetta, jos vain kisoja päästään pitämään.

Syyskuun alusta on myös nuoremmille ollut tarjolla hiihtokoulua kerran viikossa. Nyt kun hiihtokoulu starttaa talveen 11.1. on tarjontaa lisätty aloittelijoiden 4-8v. ryhmällä, se ”myytiin” täyteen heti.
Syksyn aikana hiihtokoulussa onkin ollut monta uutta hiihtäjän alkua ja kiinnostus hiihtämistä ja koulua kohtaan on yleisesti ollut hyvä.
Hiihtokoululaiset kokoontuu Perttulan ”hiihtoparkissa” maanantaisin. Vasta-alkajat 17.00 ja muu ryhmä 18.00. Niin ikään salivuorot otetaan käyttöön heti kun rajoitukset sen sallivat.

Kevään aikana on tarkoitus järjestää kisaryhmässä vanhempainilta, niin että ennen uutta harjoituskautta laaditaan yhteiset pelisäännöt mm. harjoittelulle ja valmennukselle.
Varmistetaan että kaikille halukkaille on oma valmentaja sekä linjataan seuran ja piirin leirit.
Ehkä tuohon keksitään jotain muutakin.

Syyskokous päätti pitää johtokunnan osalta pienen tuolileikin. 21 vuotta seuraa luotsannut
Kalevi Kanerva luopui puheenjohtajan hommista ja asettui jäseneksi.
Helpolla ei Kalevin saappaiden täyttäjää löytynyt, mutta lopulta tehtävään siirtyi monta numeroa pienemmällä jalalla Arto Tölmälä. Vapautuneeseen sihteerin toimeen ryhtyi Joni Tonteri.
Varapuheenjohtajaksi saatiin Eija-Maija Viirret. Rahastonhoitajana jatkaa Rea Heijasto.
Johtokunnan muina jäseninä ovat Lassi Vesalainen, Antti Niemi, Kari Santapukki
ja uutena jäsenenä Kari Haaranen.
Muina päätöksinä mainittakoon kolmen jaoston perustaminen. Kilpailu- valmennus- ja somejaostot.
Jaostot olivat joitain vuosia poissa, mutta tehtävien jakaminen tuntui luontevalta juuri jaostojen kautta.
Jaostojen kokoonpanot päätettiin kasata tammikuun aikana.
Lisäksi uutena jäsenmaksuna haluttiin perhejäsenmaksu, joka otetaan nyt 2021 käyttöön.

Syyskokouksesta tiedottamisesta olemme saaneet palautetta. Aamupostin laittaessa vuosikokouskutsut maksullisiksi, päätti johtokunta jättää kutsut lehdestä pois. Jätimme siis jo kevätkokouksen kutsut pois.
On totta, että seurassa on jäseniä, joita seuran pääasiassa käyttämät ”moternit” kanavat eivät tavoita.
Syvimmät pahoittelut päätöksestä.
Tästä täytyy ottaa oppia ja varmistaa jatkossa tiedonkulku kaikille jäsenille.

Seuran pääasiallinen tiedoituskanava on edelleen nettisivu, www.hyvinkaanhiihtoseura.fi ja facebook, koskapa niillä saadaan tiedotteet nopeasti aktiivisesti mukana oleville jäsenille. Niin ikään olemme useaan otteeseen todenneet toimintamme näkymisen sosiaalisessa mediassa lisänneen kiinnostusta seuraa, kilpailijoita kuin hiihtokoulua kohtaan. Meidät löytää myös Instagramista.
Laittakaa seurantaan.

-arto-